Dorpshuis 't Klooster

Dorpshuis 't Klooster, Bavel

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws.

In Dorpshuis 't Klooster in Bavel hebben we (ter decoratie) wisselende exposities. Iedere exposerende kunstenaar krijgt de gelegenheid om 1 dag een open expositie te houden.

 

Van 16 tot en met 9 februari zijn de kunstwerken van Martin Wagenvoorde te bezichtigen. De open expositie zal plaatsvinden op 6 januari van 12.00 - 17.00 uur.  

 

Uitleg van Martin Wagenvoorde, predikant en schilder; 
'De meeste van mijn schilderijen zijn in een tijdbestek van een achttal jaren tot stand gekomen.
Dat wil zeggen: na mijn pensionering als predikant in 2013 in Breda, ben ik in 2015 voluit gaan schilderen. Het is overigens niet alleen na mijn pensioen dat ik schilder. Ook in mijn jongens- en adolescerntiejaren heb ik schilderperiodes gekend. Het verschil in  verftechniek tussen die periode en de afgelopen 8 jaar is duidelijk: vroeger gebruikte ik weinig (olie-)verf, tegenwoordig veel meer.


In mijn schilderijen is mijn achtergrond als predikant zeker terug te zien. Bijna alle schilderijen bevatten een duidelijke betekenis of een verhaal, vaak aan de bijbel ontleend. Maar ook aan het schilderen van landschappen beleef ik de laatste Jaren veel plezier, omdat ze mij een gevoel van ruimte geven. Bij de bijbelse thema’s moet ik veel meer nadenken, net zoals bij het voorbereiden van een preek. Een landschap dient zich als vanzelf aan en hoef ik niet te verklaren. 

 

Maar ik blijf religieuze schilderijen maken, omdat ik die heel wezenlijk vind. De voorstellingen op mijn schilderijen zijn vaak niet anatomisch juist geschilderd, maar vaak wat primitief, op het naieve af. Op die manier probeer ik de innerlijke essentie van de
werkelijkheid die ik schilder weer te geven, niet door die werkelijkheid zo goed mogelijk te kopieeren.


In mijn werkzame leven als predikant, waarvan de laatste 20 jaar in Breda- Princenhage, schilderde ik met woorden -om zo te zeggen-, nu schilder ik met beelden. Ik blijf een verhalenverteller, ook op het doek. Meestal schilder ik niet vanuit een vooropgezet idee, een ontwerp of wat dan ook, maar begin gewoon met een leeg doek voor me. De titels van een schilderij bedenk ik pas achteraf,
als het schilderij voltooid is. Geen enkel academische opleiding heb ik gehad, en ben dus een autodidact, geheel niet vooringenomen
dus en daarom misschien moeilijk te plaatsen in een bepaalde schilderrichting of -school.


Niettemin hoop ik dat u veel plezier aan mijn schilderijen zult beleven en ik vind het een hele eer dat ik van medio december 2023 tot en met de eerste week van februari 2024 met een aantal van mijn schilderijen in het Sociaal Centrum ‘t Klooster te Bavel mag exposeren!


Martin Wagenvoorde'